동국대학교 식품산업관리학과

회원가입 로그인 SITEMAP 즐겨찾기

사이트 로고

학부 교과과정

홈 > 교과과정 > 학부 교과과정

교육과정

curriculum
학수번호 교과목명 학점 이론 실습 전공구분 이수대상 학년 원어강의 개설학기 비고
FIS2004 식품경제의이해 3 3 0 기초 1 1
FIS2030 한국경제의이해 3 3 0 기초 1 1
FIS2005 식품경제원론 3 3 0 기초 1 2
FIS2031 식품산업의이해 3 3 0 기초 1 2
FIS2034 4차산업과 식품산업 3 3 0 기초 1, 2 1 마중교과목
FIS2018 식품경영학 3 3 0 기초 2, 3 1
FIS2020 식품미시경제론 3 3 0 기초 2, 3 영어 1
FIS2021 지속가능시스템 3 3 0 기초 2, 3 1
FIS2028 푸드시스템론 3 3 0 기초 2, 3 1
FIS2026 식품환경경영론 3 3 0 기초 2, 3 2
FIS2027 식품유통론 3 3 0 기초 2, 3 2
FIS2032 식품통계학 3 3 0 기초 2, 3 2
FIS2033 식품경영회계 3 3 0 기초 2, 3 2
FIS4019 식품계량경제학 3 3 0 전문 3, 4 영어 1
FIS4020 식품마케팅론 3 3 0 전문 3, 4 영어 2
FIS4021 식품물류관리론 3 3 0 전문 3, 4 1
FIS4022 식품산업경영분석론 3 3 0 전문 3, 4 1
FIS4023 식품산업경영실습 3 1 3 전문 3, 4 1 현장학습
FIS4038 식품안전경영시스템 3 1 2 전문 3, 4 1 현장학습
FIS4046 환경성평가방법론 3 3 0 전문 3, 4 1
FIS4050 식품소매시장론 3 3 0 전문 3, 4 1
FIS4017 식품경영전략세미나 3 1 2 전문 3, 4 2 세미나
FIS4035 협동조합론 3 3 0 전문 3, 4 영어 2
FIS4039 식품정책론 3 3 0 전문 3, 4 2
FIS4041 외식산업경영세미나 3 3 0 전문 3, 4 2 세미나
FIS4042 식품산업조직론 3 3 0 전문 3, 4 영어 2
FIS4043 식품안전관리론 3 3 0 전문 3, 4 2
FIS4048 애그리비즈니스세미나 3 3 0 전문 3, 4 2 세미나
FIS4049 식품거시및무역론 3 3 0 전문 3, 4 2
FIS4052 전자상거래와소매유통 3 3 0 전문 3, 4 2 전공인증

전공인정타학과(전공)개설교과목

major recognition department (major) opening subject
개설학과(전공) 학수번호 교과목명 학점
경제학과 ECO4009 산업조직론 3
경영대 DBA2001 경영학원론 3
경제학과 ECO4004 계량경제학 3
경제학과 ECO2007 미시경제원론 3
경제학과 ECO2008 거시경제원론 3
경영대 DBA2014 회계원리 3
경제학과 ECO2009 미시경제학Ⅰ 3
경제학과 ECO2010 거시경제학Ⅰ 3

최대 인정 학점9

교과목해설

subject commentary
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2004 식품경제의 이해 Understanding in Food Econcmics
농ㆍ식품 및 식품 관련 산업에서 나타나는 생산 및 소비 주체들의 경제행위에 의해 발생되는 경제적 제 문제와 식품수급의 흐름과 상호관계, 푸드시스템 등에 대한 종합적인 식품산업 시스템과 기본경제이론을 학습하며 식품 소비 패턴의 변화와 소비자 및 생산자 균형이론, 생산요소시장의 균형이론 등의 경제적 요인 및 특성을 비교ㆍ 학습한다.
Understanding in Food Economics makes a comparison and studies economic character and factor of a balanced theory of productive element market and producer and consumer, changes of food consumption pattern, also studies basic economy theory and comprehensive food industry system on food system, mutual relation and flow of food supply and demand, economic problems that result in economic activities of production and consumption subject showed in agri-food and food-related industry.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2030 한국경제의 이해 Understanding of korea Economics
한국 경제의 발전과정과 특징에 대해 소개함으로써 최근 50년간 한국경제가 신속한 발전을 가져올 수 있는 성장요인 및 수 차례에 걸친 경제위기 극복과정에서 얻은 경험과 교훈 더 나아가 한국경제의 향후 과제, 한국경제가 세계경제에 있어서의 역할 등 다양한 주제를 놓고 다각도에서 한국 현실경제에 대해 해부하고 접근해 볼 것이다.
By introduces the evolution and characteristics of Korea's economy, several growth factors that can bring rapid development recently korea??s economy 50 years and experience lessons learned from the economic crisis over the course. Furthermore, economic Challenges of Korea, Korea's economy will try to dissect access to the real economy from various angles Korea put on a variety of topics, including the role of the global economy.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2005 식품경제원론 Introduction to Food Economics
국민경제에 있어서 식품경제 및 식품 관련산업의 역할과 특수성을 파악, 분석할 수 있는 경제 및 구조정책적 기초이론을 학습한다. 특히 국민소득론, 국민경제 순환론, 산업연관 모델 등에 대한 거시적 경제이론을 토대로 식품산업 발전을 위한 정책적 기초이론을 학습한다.
Introduction to Food Economics studies economy and strutural-political theory that can analyze and understand particularity ,rules of relating food industry and food economics in the nation's economy. Especially it studies political theory for development of food industry based on microeconomics about national income, national economy circulation, models of relating industry.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2031 식품산업의 이해 Understanding of Food industry
식품산업은 우리를 위해 먹거리를 제공하는 산업인 만큼 식품산업 전반에서 야기되는 안전성문제, 농식품자원의 효율적인 이용과 안정적인 공급 등 문제들을 식품산업의 시장구조, 시장행동 및 시장성과로부터 보다 깊이 있게 규명하고 소개하고자 한다.
From the safety issues, including the problem of stable supply and efficient use of the food industry market structure of agri-food resources, market behavior and market performance resulting from the food industry and to identify and introduce.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2034 4차산업과 식품산업 The fourth industry and Food industry
글로벌 차원에서 논의되고 있는 농식품 분야에 대한 4차산업혁명 기술의 적용 및 응용을 학습하고 우리나라 농업의 바람직한 미래상 중 하나인 '지속가능한 집약적 영농(Sustainable Intensification of Agriculture)' 즉, 스마트농업의 과제 및 발전방향에 대해 학습한다.
"The fourth industry and Food industry" will learn the application of the fourth industrial revolution technology to the agricultural sector, which is being discussed at the global level, and learn about the "Sustainable Intensity of Agriculture," one of the desirable future of the nation's agriculture namely smart farming, and discuss about the tasks of and the direction of development.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2018 식품경영학 Food Management
경영학의 학문적 성격과 기초이론을 바탕으로, 농?식품 기업경영의 목적인 극대순수익을 지속적으로 얻을 수 있도록 생산요소를 가장 합리적이며 경제적으로 결합하는 방법을 탐구하도록 하며, 식품기업의 당면과제와 발전방향에 대하여 학습하도록 한다.
Food Management studies about developing direction and facing subject of the food companies, also studies production element in the way of conecting the most economical and rational to be able to get consistently the greatest profits for a goal of agri-food company management based on a fundamental theory and educational character of the business administration.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2020 식품미시경제론 Food Microeconomics
자유시장경쟁 하의 식품 가격형성 원리를 비교 검토하고, 우리나라에서의 식품 가격형성의 법칙성을 밝혀냄과 아울러 가격 변동의 원리와 식품 가격정책 및 시장의 성격을 규명한다.
Food Price investigates the principle which determines the food price under the system of free-market-competition, examine how to form food-price in Korea and it also studies the principle of changing prices, food price policy and market character.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2021 지속가능시스템 Sustainable Development System
순환형 농업을 중심으로 유기농업과 생태농업과 관련한 지속 가능한 농업시스템의 기법 및 전략의 적용가능성을 분석하며 농·식품산업의 발전방향을 모색해 보도록 한다.
Sustainable Development System analyzes viability of strategy, techniques of Sustainable agriculture system that is related with ecology agriculture and organic farming based on circular farming.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2028 푸드시스템론 Food System
현대 식품경제의 다양한 시스템구조와 식품산업의 변화와 특성, 식품시장의 소비패턴의 변화와 적응가능성, 푸드시스템의 중심적 역할을 하고 있는 농업, 식품공업 및 유통업 그리고 외식산업의 역할을 검토하여 국민경제의 지속적이고 안정적 식품공급이라는 국민경제적 과제를 달성할 수 있는 기본적 원리를 학습한다.
Food System studies basic principal to be able to achieve nation' economical subject such as sustainable and stable food supply to finding out rules of the food service industry and the distribution industry, the food industry, agriculture that is importantly ruled food system, suitability-possibility and changes of consumption pattern of food market, characters and changes of food industry and various system structure of food economy in modern times.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2026 식품환경경영론 Food Resource Economics
자원이용에 관한 경제적인 문제로 토지경제적인 기능, 노동의 본질, 농업생산의 특질과 관련된 경제적 이동에 관한 실태와 경제개발에 따른 제 문제를 다룬다.
Food Resource Economics has a handle on economic development and the actual condition regarding economic changes that is related to the character of agricultural production, nature of labor, economical functions of land as economical problems about making a use of resources.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2027 식품유통론 Food Distiribution
현대 마케팅과 식품마케팅의 학문적 성격과 기초이론을 살펴보고, 식품유통의 이론과 실제, 수요공급의 특성, 유통조직, 경쟁구조, 공동판매, 식품유통의 최신방향, 식품유통의 문제점과 과제 및 개선방향 등을 다룬다.
Agri-Food Distribution studies the basic theories and characters of current marketing and food goods marketing and then researches the theory and practice of Agri-Food Distribution, collaborative selling, the trend of Agri-Food Distribution, the problems of Agri-Food Distribution so that could improve it.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2032 식품통계학 Biostatistics
경험적 조사연구를 위해 요구되는 방법론적 기초이론과 최상의 식품시장정보 및 자료의 조사방법, 과학적 조사의 기본요소와 자료분석방법 등을 비교 분석하고 식품산업, 지역산업 연구 및 경제ㆍ사회변화에 대한 조사자료의 특징을 다양한 컴퓨터 분석방법을 통하여 전산처리 하는 훈련을 실시함으로써 조사자료의 객관적 통계처리 및 분석능력을 배양한다.
Research and Practice of Agri-Food Information analyzes methodological basic theory needed for experimental examination, a method of investigating the best food-market information, essential elements of scientific examination and the method of data analysis. and through various ways of analyzing this, using computer, practice how to computerize the features of investigation date that is related to food-industry, the investigation of regional industry and the change of economy and society. To improve ability to deal with and analyze investigation date objectively.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS2033 식품경영회계 Food Management Accounting
부기 및 회계원리를 바탕으로 식품기업에 대한 경영계획과 합리적 의사결정을 위한 기초적인 회계학적 방법론을 학습한다.
Food management accounting lectures fundamental accounting methodologies for management planning and rational decision making of agri-food companies based on the bookkeeping and accounting principles
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4019 식품계량경제학 Food-Resource Econometrics
농업 및 식품자원의 효율성을 객관적으로 평가분석하기 위하여 식품산업경제 분야에 대한 계량적 분석과 이와 관련된 모형, 파라미터의 추정 등을 강의하고 응용능력을 향상시킨다.
Food-Resource Econometrics studies Econometrics ananlysis to measure the economy of food business industry and improves the practicial ability by researching concerning models and parameters in order to evaluate efficiencies of resources in agriculture and food objectively.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4020 식품마케팅론 Agri-Food Marketing
현대 마케팅과 식품마케팅의 학문적 성격과 기초이론을 살펴보고, 문화적 제도적 산물로서의 시장의 발생, 발달과 유통현상의 변화, 발전과정의 관련성을 이해한 다음 식품마케팅의 기본적인 사고인 시장과 고객지향적인 마인드를 심어주고, 성공적인 마케팅의 실천을 위한 구체적 실행프로그램을 체계적으로 배양하고자 한다.
Agri-Food Marketing, first, studies basic theories and characters of current marketing and food goods marketing, second, comprehends the birth and development of market which is instended by cultures and systems, relatios between varies and development process of distribution condition, third, obtains the minds toward market and consumer which is basic thinking of Agri-Food Marketing and then finally has a purpose to practice the concrete programs that is for successive marketing performance.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4021 식품물류관리론 Agri-Food Logistics Management
식품산업의 물류시스템의 기본원리를 파악하고 물류의 효율화를 위한 관리조직과 물류활동의 요소와 기능을 학습하여 물류코스트 절감방안과 합리적 물류시스템을 개발할 수 있는 능력을 배양한다.
Agri-Food Logistics Management studies the basic principles of logistics system in food business industry and management of the organization to optimize the logistics system and factors and functions of logistics'operations that leads to raise the abilities to decrease the cost which are occurred in logistics'operations and could develop the rational logistis system.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4022 식품산업경영분석론 Analysis of Food Industrial Managemant
경영분석론의 기초이론을 바탕으로, 식품기업경영을 효율적으로 측정하기 위한 척도와 성과분석 및 비교방법 등 식품기업경영을 종합적으로 분석할 수 있는 다양한 경영분석 개념과 방법을 숙지하도록 한다.
With Ananlysis of Management, Analysis of Food Industrial Management studies the tools and degrees which could analyze and compare the performances among the corporations in order to evaluate the management in food business efficiently so that keeps the concepts and methods of the various analysis of management.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4023 식품산업경영실습 Food Industrial Management Lab
농ㆍ식품산업의 기업경영이론을 현장체험을 통하여 분석, 평가하며 경영철학과 경영전략, 기업경쟁력과 성장잠재력 등을 비교?분석하며, 선진 농업기술과 경영기법 및 마케팅 전략 등을 학습하며 농ㆍ식품산업의 발전방향을 검토한다.
Having the real-practices, Management Practice of Agri-Food analyzes and evaluates the theory of Management in Agri-Food industry and compares to management philosophies, competition levels which corporations have, potential development abilities and studies the developed Agri-Technologies and the tools of management and strategies of marketing in Agri-Food business in order to present the developmental directions in Agri-Food industry.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4038 식품안전경영시스템 Food Safety Management System
ISO 22000을 중심으로 농산업의 전반에 대한 안전부문과 표준화 부문에 대해서 강의하고 안전성 표준을 활용하여 생산/유통/소비 전반에 걸쳐 산업화 촉진을 어떻게 할 것인가를 중심으로 연구한다.
This subject is theoretical contents such as a term regarding the ISO 22000 that is international standards, requirements etc., and I execute inspection practice, report writing and a seminar regarding follow-up measures.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4046 환경성평가방법론 Methodology of Environmental Assessment
환경 친화적 식품산업육성과 개발에 필수적인 환경평가방법을 비교 분석하며 친환경 식품산업육성정책의 과제와 해결방안을 체계적으로 고찰한다.
Valuation of Environment Effects studies the tools of valuating environment which is essential for improvements and developments of Agri-Food industry environmentally and researches the problems and solutions of the policies that are planned for improving the Agri-Food industry environmentally.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4050 식품소매시장론 food retail market
경제성장과 식품소비패턴의 변화에 대응한 식품소매시장 및 업태의 급속한 변화 및 분화과정에 대해 고찰한다.
Food retail market lectures the rapid changes and differentiation process of food retail markets in response to changes in food consumption patterns under economic growth
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4017 식품경영전략세미나 Seminar for Food Management Strategy
개방 경제시장 하에 식품기업경영의 마케팅 전략의 특성과 경영관리기법을 비교 분석하고 식품산업의 시간적, 공간적, 질적, 양적 불균형 수급을 완화시킬 수 있는 식품경영전략개발 가능성을 실증적 사례를 중심으로 토론 학습한다.
Seminar for Food Management Strategy discusses and studies that it's based on positive instances of possibility of food management strategy development to be able to ease disproportionate supply and demand of quantitative, qualitative, ample space and time of food industry, also make a comparison and analyze techniques of business management and character of marketing strategy of food business management under open economy market.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4035 협동조합론 Cooperatives
협동조합의 역사,사상,본질,사명,원칙,조직,사업 등의 원리를 이해하고, 한국농업협동조합의 발전과정과 당면과제 및 전개방향,식품유통의 문제점과 과제 및 개선방향 등을 다룬다.
Cooperatives studies the principles of the history, ideology, essence, mission, general rule, organization, business and then researches the history, problems, trends in Korea-Agri-Cooperatives and problems and improving points of producing organizations in the place of producing Agri-Food.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4039 식품정책론 Food Policy
식품 관련 정책의 목적, 수단, 효과, 특징 등과 각종 정책 관련 법률 및 제도를 경제학적 분석 방법으로 규명하고, 식품정책의 과제와 해결방향을 체계적으로 고찰한다.
This subject studies purpose, method, effect, characteristic of agricultural policy. Also analysis its problem and solution.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4041 외식산업경영세미나 Food Service Management Seminar
국내 외 외식산업의 개념, 현황, 문제점 등 전반적인 내용을 강의하고, 외식, 급식 경영과 관련된 최근경향 및 이슈들에 대해 관련잡지, 논문 및 관련 자료 등을 읽고 주제 발표 및 토론한다.
This subject introduces the concept of food service industry, the present status and problem. The class conduct presentation and discussion about the latest trend and issue for evaluation.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4042 식품산업조직론 Food Industrial Organization
산업조직론은 각 산업에서 자유롭고 공정한 경쟁이 원활하게 이루어 질 수 있는 조건이 무엇이며, 어떻게 이 조건이 달성될 수 있는지에 대해 분석하는 경제학의 한 분야이다. 기업의 특성, 시장구조, 기업과 시장의 상호작용, 기업들의 경쟁관계 등 기업과 시장에 관하여 연구한다.
This subject introduces the specificity of corporation and the structure of market. The class progress is discussion and market and the competition corcern with corporations.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4043 식품안전관리론 Food Safety Management
식품 위해요인이 증가하고 안전성에 대한 국민의 인식 증가하는 가운데 식품안전과 관련하여 HACCP, GAP, Traceability 등 식품안전관리제도에 대해 분석하고 식품안전관리를 위한 정책적, 실용적 접근을 시도한다.
This subject is managing system duties safe foods such as HACCP, GAP, Traceability regarding foods safety, and attempts policy practical approach for management safe foods.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4048 애그리비즈니스세미나 Seminar for Agri-Business
식품 및 식품연관산업의 시스템과 구조적 특징을 파악 분석하며 농업산업, 특히 식품산업의 경쟁력 강화를 위한 기업마케팅전략 및 정책을 이론적, 실증적으로 연구한다.
Agri-Business analyzes the systems and structures occurred in industries of Food and Food-Relating, and researches business marketing theories and policies practicably in order to strengthen the competitive ability of Food industry especially in Agri-Food industry.
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4049 식품거시및무역론 food macroeconomics & trade
식품거시 및 무역론은 거시경제학의 기초를 이해한 다음 농식품 무역론 등에 대한 이론과 정책을 강의한다.
Food Macroeconomics & Trade lectures theories and policies about agri-food trade after understanding basics of macroeconomics
학수번호 국문 교과목명 영문 교과목명
FIS4052 전자상거래와소매유통 e-commerce and retail distribution
4차산업혁명 기술의 급속한 발전, 소비자 구매트랜드 변화의 다양화, 언택트 거래의 일상화 등에 따라 급속하게 성장하고 있는 이커머스의 원리, 기능과 역할, 유형, 발전과제와 전망 및 소매유통의 변화 양상 등에 대해 학습한다
e-commerce and retail distribution studies about the principles, functions, roles, types, development tasks, prospects in e-commerce and changes in retail distribution, which are rapidly growing with the rapid development of technologies of the Fourth Industrial Revolution, diversification of consumer purchase trends, and the everydayization of untact transactions.

서울 중구 필동로1길 30 사회과학대학 식품산업관리학과
Tel : 02-2260-8730
e-mail : foodindus@dongguk.edu

Copyright ⓒ 동국대학교 식품산업관리학과 All rights reserved.

관리자로그인 현대이지웹 바로가기